На днешния ден през 1899 година немският химик Феликс Хофман (Felix

...
На днешния ден през 1899 година немският химик Феликс Хофман (Felix
Коментари Харесай

През 1899 година немският химик Феликс Хофман получава патент за аспирина

На днешния ден през 1899 година немският химик Феликс Хофман (Felix Hoffmann) получава патент за аспирина. Той е синтезирал и диаморфина, прочут още като хероин.

Хофман е роден на 21 януари 1868 година в Лудвигсбург, Германия. Той учи химия в университета в Мюнхен. През 1894 година постъпва на работа в Bayer, Елберфелд (днес административната област Вупертал).

Работейки в лабораторията на Артур Айхенгрин, Хофман прави най-известното си изобретение на 10 август 1897 година - той получава ацетилсалицилова киселина във форма, която е допустима за здравна приложимост. Bayer записва ново лекарство под марката " аспирин ". През същата година Хофман организира опити по ацилирането на морфина, получавайки лекарствен хероин.

Трябва да се означи, че и двете субстанции са синтезирани за първи път преди Хофман (ацетилсалицилова киселина - от Шарл Жерар през 1853, а хероинът - от Алдер Райт), само че Хофман първи ги получава в лекарствена форма.

Ацетилсалициловата киселина , позната още с комерсиалните наименования  аспирин  ( Aspirin  е запазена марка на Bayer),  ацетизал ацетилин  и доста други, е лекарство  от фамилията на салицилатите. То успокоява болката, смъква високата температура, отстранява възпалението при ревматични и други болести. Тя е типично нестероидно противовъзпалително лекарство. Има противосъсирващо деяние и се употребява дълготрайно в ниски дози за предотвратяване от сърдечен удар и рак.

Ацетилсалициловата киселина е синтезирана за пръв път през 1897 година от немския химик Феликс Хофман, чиновник на компанията Bayer, който търси по-ефикасно и търпимо антиревматично лекарство за татко си.

Дългосрочното приемане на аспирин в дребни дози блокира необратимо производството на тромбоксан А2 в тромбоцитите, потискайки по този метод слепването на тромбоцитите. Това „ разреждащо “ кръвта свойство го прави потребен за понижаване на вероятността от сърдечен удар. Медикаментът се създава за тази цел нормално във формата на разтворими таблетки от 75 или 81 mg и се назовава от време на време „ аспирин за деца “. Веднага след изострен сърдечен удар също се дават огромни дози аспирин. Те могат да подтиснат синтеза на протромбин и по този начин да осъществят втори, друг противосъсирващ резултат.

Съществуват данни за известно противотуморно деяние.

Установено е, че разтвор на ацетилсалициловата киселина (съотношение 1 литър вода за таблетка аспирин от 500 мг) резервира цветята във вазата свежи по-дълго и оказва помощ на растежа на растенията, като предотвратява доста от присъщите за тях заболявания. По-концентрирани разтвори на ацетилсалициловата киселина могат да увредят растенията.

Употребява се и при консервиране на зеленчуци в домашни условия, само че лекари и диетолози не предлагат тази процедура.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР